برق به عنوان یک نیاز مهم و اساسی از طریق نیروگاه‌های مختلف تولید می‌شود. نیروگاه‌های حرارتی که برای تولید برق از سوخت و حرارت استفاده می‌کنند یکی از مهم‌ترین منابع تولید برق درایران و جهان هستند. در ایران 80 درصد برق مصرفی از نیروگاه‌های حرارتی تامین می‌شود. قیمت برق نیروگاه حرارتی تحت تاثیر عوامل مختلفی مانند تغییرات در هزینه‌های تولید و عوامل اقتصادی، همواره مورد توجه دولت‌ها، صنایع و مصرف‌کنندگان قرار دارد و مدیریت هزینه آن به برنامه‌ریزی دقیق و استفاده از فناوری‌های نوین نیاز دارد.

قیمت برق نیروگاه حرارتی

قیمت برای نیروگاه حرارتی بین 500 تا 900 تومان به ازای هر کیلووات ساعت با توجه به نوع سوخت مصرفی نیروگاه حرارتی متغیر است. در جدول زیر قیمت برق نیروگاه حرارتی با سوخت‌های مختلف آمده است.
نوع نیروگاهقیمت خرید برق (تومان به ازای هر کیلووات‌ساعت)
نیروگاه حرارتی گازی 500 – 700
نیروگاه حرارتی زغال‌سنگی 600 – 800
نیروگاه حرارتی نفتی 700 – 900

قیمت برق نیروگاه حرارتی گازی: 500 تومان تعرفه پایه برای هر کیلووات ساعت و تا 700 تومان تعرفه تشویقی برای پروژه‌های جدید و نیروگاه‌هایی که کارایی بالا دارند.

قیمت برق نیروگاه حرارتی زغال سنگ: 600 تومان تعرفه پایه برای هر کیلووات ساعت و تا 800 تومان تعرفه تشویقی برای پروژه ها با تکنولوژی پیشرفته و کاهش آلایندگی.

قیمت برق نیروگاه حرارتی نفتی: 700 تومان تعرفه پایه برای هرکیلووات ساعت. 900 تومان تعرفه تشویقی برای نیروگاه هایی با کارایی بالا و تکنولوژی جدید و بهبود یافته است.

برای اطلاع از نحوه خرید برق از نیروگاه خصوصی به مقاله مربوط به آن مراجعه کنید.
قیمت برق نیروگاه حرارتی

معرفی نیروگاه برق حرارتی

 نیروگاه‌های حرارتی با استفاده از زغال سنگ، گاز طبیعی و مازوت که از سوخت‌های فسیلی هستندً، برق تولید می‌کنند. سوخت‌های فسیلی سوزانده شده و انرژی گرمایی آزاد می‌کنند. حرارت تولید شده، آب را به بخار تبدیل می‌کند و این بخار با فشار بالا به پره‌های توربین‌ها برخورد می‌کند. با چرخش توربین‌ها، انرژی مکانیکی ایجاد می‌شود که از طریق ژنراتورها به انرژی الکتریکی تبدیل می‌شود. نیروگاه‌های حرارتی به دلیل استفاده از سوخت‌های فسیلی جزو نیروگاه‌های تجدید‌ناپذیر هستند.
در ویکی پدیا آمده که واحدهای حرارتی (بخاری، گازی و سیکل ترکیبی) با مجموع ۷۴۸۷۸ مگاوات، ۸۱.۴ درصد از ظرفیت اسمی تولید برق کشور را تشکیل می‌دهند.

عوامل موثر بر قیمت برق نیروگاه حرارتی

چندین عامل بر قیمت و نرخ برق نیروگاه حرارتی تاثیر دارند که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم:
  •   قیمت سوخت مصرفی نیروگاه

اینکه نیروگاه حرارتی از چه نوع سوخت فسیلی استفاده می‌کند بر قیمت آن اثر می‌گذارد. بسته به اینکه سوخت مصرفی آن زغال سنگ، گاز یا مازوت است قیمت برق تولیدی آن هم متفاوت است. افزایش و کاهش قیمت این سوخت ‌ها باعث افزایش یا کاهش قیمت برق تولیدی می‌شود.
  • هزینه سرمایه گذاری و تاسیس 

هزینه‌های ساخت نیروگاه وخرید تجهیزات و راه‌اندازی نیروگاه.
  •  هزینه‌های تعمیر و نگهداری

نیروگاه‌های حرارتی برای بهره‌وری بالا نیاز به تعمیرات منظم و نگهداری دقیق دارند. این هزینه‌ها می‌تواند بر قیمت برق تولیدی تأثیرگذار باشد.
  • سیاست‌های دولتی و نوسانات بازار برق

دولت‌ها با تعیین تعرفه‌ها، یارانه‌ها و مقررات زیست‌محیطی بر قیمت برق نیروگاه حرارتی تأثیر می‌گذارند. قوانین سخت‌گیرانه زیست‌محیطی و رعایت استاندارد‌های زیست محیطی و کاهش آلاینده‌ها ممکن است هزینه تولید برق را افزایش دهد.

نحوه مدیریت هزینه و قیمت برق نیروگاه حرارتی

  • استفاده از تکنولوژی‌های پیشرفته:  با استفاده از تجهیزات مدرن و جدید و بهینه‌سازی فرآیندها می‌تواند هزینه تولید برق را کاهش دهد.
  •  تنوع در منابع سوخت: استفاده از منابع سوخت جایگزین مانند گاز طبیعی مایع یا سوخت‌های تجدیدپذیر می‌تواند وابستگی به سوخت‌های فسیلی را کاهش داده و هزینه‌ها را کنترل کند.
  •  بهبود راندمان نیروگاه‌ها: افزایش راندمان تجهیزات و کاهش اتلاف انرژی در فرآیند تولید می‌تواند به کاهش قیمت برق منجر شود.
نرخ برق نیروگاه حرارتی

مزایا و معایب نیروگاه حرارتی

مزایا

1. این نیروگاه‌ها می‌توانند به صورت 24 ساعته برق تولید کنند.
2. هزینه ساخت و راه اندازی آن نسبت به سایر نیروگاه‌ها کمتر است مثل نیروگاه برق آبی.
3. منابع مصرفی آن یعنی سوخت‌های قسیلی در دسترس و ارزان آست.
4. برق نیروگاه حرارتی می‌تواند نیازهای صنعتی را به‌خوبی پوشش دهد.
5. عدم نیاز به شرایط اقلیمی خاص و امکان راه اندازی در شرایط اقلیمی مختلف.

معایب

1. مهم‌ترین و بزرگ‌ترین مشکل نیروگاه‌های حرارتی سوزاندن سوخت‌های فسیلی است که منجر به تولید گازهای گلخانه‌ای مانند دی‌اکسید کربن و آلودگی محیط زیست می‌شود.
2. بدلیل وابستگی به منابع فسیلی با کااهش ذخایر این سوخت‌ها در بلندمدت چالش‌برانگیز است.
3. تجهیزات این نیروگاه‌ها نیازمند تعمیر و نگهداری مداوم هستند و هزینه تعمیر و نگهداری بالا است.
4. فرآیند تبدیل آب به بخار نیازمند آب زیادی است.
5. راندمان نیروگاه حرارتی عموما بین 30 تا 40 درصد و پایین است.

انواع نیروگاه حرارتی

• (دیزلی) Diesel cycle
• (گازی) Brayton cycle
• (بخاری) Rankine cycle
• (برایتون + رنکین) Combined cycle
نتیجه‌گیری
متوجه شدیم که قیمت برق نیروگاه حرارتی تحت تأثیر عوامل زیادی قرار دارد که مدیریت این عوامل نیازمند برنامه‌ریزی دقیق و استفاده از فناوری‌های نوین است. با توجه به نقش حیاتی این نیروگاه‌ها در تأمین برق، یافتن راهکارهای مؤثر برای کاهش هزینه‌ها و بهبود کارایی، اهمیت بالایی دارد. راهکارهایی مانند استفاده از منابع سوخت جایگزین مانند گاز طبیعی مایع یا سوخت‌های تجدیدپذیر، افزایش راندمان تجهیزات با تعمیر و به‌روز کردن تجهیزات و کاهش اتلاف انرژی برای کاهش قیمت برق حرارتی موثر است.
برق نیروگاه حرارتی، با وجود چالش‌های زیست‌محیطی، یکی از ستون‌های اصلی تأمین انرژی در جهان است. با تلاش برای بهینه‌سازی این نیروگاه‌ها و سرمایه‌گذاری در فناوری‌های سبز، می‌توان تأثیرات منفی آن‌ها را کاهش داده و همچنان از مزایای آن بهره‌مند شد.
اگر جزو صنایع با مصرف بالا هستید برای خرید برق و دریافت مشاوره با مهندسین و متخصصین شرکت انرژی توان فرم مشاوره را کامل کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button