قانون مانعزدایی از صنعت برق، بهعنوان یک راهگشا و راهحل برای حل مشکل ناترازی برق وضع شد. این قانون باعث شده شرایط سرمایهگذاری در صنعت برق تسهیل شود. با بهینهکردن مصرف برق و افزایش تولید برق به طور همزمان مشکل ناترازی برق حل میشود. قانون مانعزدایی در مجلس سیزدهم تصویب شد و کمک زیادی به صنعت برق کرده و شامل 19 ماده است. ماده 3 قانون مانع زدایی از توسعه صنعت برق تأکید بر خود تامینی برق توسط صنایع کرده است تا ناترازی برق را در کشور کاهش دهد. همچنین انرژی سبز در بورس انرژی بهعنوان یکقدم بزرگ این قانون، باعث رونق اقتصادی برق است.
ماده ۳ قانون مانعزدایی از توسعه صنعت برق کشور به موضوع ایجاد بازار رقابتی و تسهیل توسعهبخش خصوصی در صنعت برق میپردازد. این ماده شامل مقرراتی است که دولت و وزارت نیرو را موظف میکند برای جذب سرمایههای خصوصی و ایجاد رقابت در تولید و توزیع برق، اقداماتی را انجام دهند.
ماده 3 قانون مانع زدایی از توسعه صنعت برق
ماده 3 قانون مانع زدایی از توسعه صنعت برق متوسط بهای برق مصرفی مشترکان صنعتی (بهجز استخراج رمزارزها) معادل متوسط نرخ قراردادهای تبدیل انرژی (ای. سی. اِی) باتوجهبه بهای سوخت مصرفی نیروگاهها و هزینه انتقال، تعیین و دریافت میشود. منابع حاصل از اجرای این ماده در بودجههای سنواتی به حساب شرکت مادرتخصصی توانیر نزد خزانهداری کل کشور واریز میشود و بابت هزینههای تولید و تأمین برق، حمایت از توسعه فناوریهای موردنیاز صنعت برق و طرحهای بهینهسازی و اصلاح الگوی مصرف انرژی و اتمام طرحهای نیمه تمام صنعت برق با اولویت نوسازی شبکه فرسوده انتقال برق بهصورت صددرصد (100%) اختصاص مییابد.
تبصره – دستورالعمل تعیین بهای برق مصرفی مشترکان صنعتی موضوع این ماده، حداکثر تا پایان فروردینماه هر سال، توسط کارگروهی متشکل از نمایندگان وزارت نیرو و وزارت صنعت، معدن و تجارت و یک عضو ناظر از کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی بر اساس شاخصهای «سهم درآمد محصولات صادراتی صنایع»، «شدت انرژی صنایع مذکور» و «سهم هزینه برق در قیمت تمام شده محصولات این صنایع» تهیه و توسط وزیر نیرو ابلاغ میشود.
به استناد ماده 3 قانون مانع زدایی از صنعت برق مورخ ۱۴۰۱/۰۹/۰۳ و شماره ۱۶۱۰۷۹ مجلس شورای اسلامی، متوسط بهای برق مصرفی مشترکان صنعتی، معادل با نرخ قراردادهای تبدیل انرژی (ECA) محاسبه میگردد. مابه تفاوت اجرای مقررات که در قبض برق مشترکین صنعتی باقدرت قراردادی بالای یک مگاوات اخذ منظور شده است به استناد ماده ۳ قانون مانع زدایی از صنعت برق دریافت میگردد.
مابهالتفاوت اجرای مقررات برای مشترکان برق که تعرفه آنها بیشتر از “متوسط نرخ بازار” است باتوجهبه میزان کل انرژی مصرفی (اعم از انرژی تامین شده توسط شرکتهای برق منطقه ای و توزیع نیروی برق و انرژی خریداری شده از طریق بورس انرژی و یا قرارداد دوجانبه پس از کسر انرژی که مشترک موظف به تامین از تابلوی دوم (برق سبز) است)، در هر یک از بازهها و ساعات کم باری میان باری و اوج بار و تفاوت بهای انرژی در تعرفه مربوطه با ” متوسط نرخ بازار” در هر یک از بازههای مذکور و تحت عنوان معوقات ماده 3 قانون مانع زدایی از توسعه صنعت برق (که در ابتدای هر سال توسط شرکت مدیریت شبکه برق ایران اعالم خواهد شد) محاسبه و در صورت حساب اضافه شود.
در اجرای ماده 3 قانون مانع زدایی از صنعت برق ، نرخ و تعرفه برق صنعتی (مصارف تولید یا همان صنعت و معدن) 1403 کد تعرفه ۴ به شرح زیر ابلاغ شد: