قرارداد دوجانبه برق

یکی از روش های تامین نیاز برق مصرف کنندگان صنعتی، استفاده از قرارداد دوجانبه خرید برق است. قرارداد دوجانبه برق به معنای قرارداد مستقیم بین یک عرضه‌ کننده و یک مصرف کننده است. این قرارداد برای عرضه مستقیم برق تولید شده توسط نیروگاه‌ها به مصرف‌کنندگان، با مشترکین بزرگ بخش صنایع منعقد می‌شود. با توجه به بخشنامه های وزارت نیرو، تنها مشترکین صنعتی با ظرفیت قراردادی بالای 5 مگاوات امکان خرید برق مستقیم از تولیدکنندگان برق را دارند و بقیه صنایع باید از طریق خرید برق دوجانبه اقدام کنند. این قرارداد تنها یک مبادله مالی بوده و پس از انعقاد قرارداد دوجانبه، هیچ گونه تغییری در مسیر برق دریافتی صورت نخواهد پذیرفت. با توجه به ثبت این قراردادها نزد شرکت مدیریت شبکه برق ایران، این شرکت همواره پشتیبان تامین برق مصرف کنندگان خواهد بود. به دلیل امکان فعالیت جدی بخش خصوصی در حوزه توزیع انرژی برق در طی سال های اخیر، خرده‌ فروشان برق یکی از عناصر فعال در حوزه تبادل برق حساب می شوند.

قرارداد دوجانبه خرید برق برای کدام مشترکین است؟

همان طور که در ابتدای این نوشته اشاره شد، قرارداد دوجانبه خرید برق صرفاً مخصوص مشترکین با ظرفیت قراردادی بالای 5 مگاوات هستند. بنابراین اگر جز مشترکین به ظرفیت پایین تر هستید، می بایست از روش های دیگر استفاده نمایید یا از شرکت های خرده فروشی برق در این خصوص مشاوره و خرید نمایید. به نقل از برق نیوز:

“مطابق مصوبه هیات وزیران مورخ 20/07/1399 به شماره 82357/ت 57467 هـ، و مصوبه وزارت نیرو به تاریخ 02/09/1399 به شماره 100/30/34585/99 کلیه مشترکین صنعتی با دیماند بالای 5 مگاوات موظف به تامین برق خود از طریق قراردادهای دوجانبه و یا سایر روش‌های متداول در بورس انرژی هستند.”

البته مشترکین با مصرف بالای یک مگاوات می‌توانند برق مازاد خود را با خرید برق از بورس انرژی تهیه کنند. با مقایسه بورس انرژی و قرارداد دوجانبه برق می‌توانید بهتر تصمیم بگیرید.

روش های خرید قرارداد دوجانبه برق

مشترکین و صنایع با مصرف بالای یک مگاوات برق مصرفی خود را از قرارداد دوجانبه فروش برق تهیه می‌کنند. قرارداد دوجانبه خرید برق به دو روش مختلف انجام می‌شود که عبارتند از:

1. خرید از طریق بورس انرژی

در روش خرید برق از بورس انرژی، قراردادهای دوجانبه بین خریدار و فروشنده برق از طریق بورس انرژی ایران تنظیم می‌شود. ابتدا مصرف‌کنندگان باید در بورس انرژی ایران ثبت‌نام کرده و مجوزهای لازم را دریافت کنند. سپس خریداران و فروشندگان برق (نیروگاه‌ها) بر سر قیمت و شرایط، زمان تحویل و شرایط قرارداد توافق انجام می‌دهند. پس از توافق، قرارداد دوجانبه فروش برق بین طرفین به ثبت می‌رسد و خرید برق دوجانبه و فروش برق بر اساس شرایط مشخص شده انجام می‌شود.

2. شرکت های خرده فروشی برق

شرکت‌های خرده‌ فروشی برق واسطه‌ای بین نیروگاه‌ها و مصرف‌کنندگان هستند و امکان خرید برق به قیمت‌های رقابتی و با شرایط متنوع را می‌دهند. مشترکین با بستن قرارداد دوجانبه با شرکت‌های خرده فروش، برق خود را تامین می‌کنند.

قرارداد دوجانبه خرید برق

قرارداد دوجانبه خرید برق برای مصرف­ کنندگان چه مزایایی دارد؟

در این روش با توجه به اینکه مصرف کننده تا حدی عمده محسوب می شود، قدرت چانه زنی بالاتی دارد. همچنین می تواند با استفاده از روش های بهینه سازی مصرف، تخمین دقیق تری از میزان انرژی مورد نیاز خود پیدا کرده و بر اساس آن خرید انجام دهد. به طور کلی مزیت های قرارداد دوجانبه برق برای مشترکین به شرح زیر است:

  • شرایط پرداخت توافقی؛
  • انعطاف در کاهش مصرف ماهانه
  • امکان خرید برق دوجانبه از عرضه ­کننده مورد نظر خود؛
  • تعیین قیمت توافقی که از نظر اقتصادی نیز به صرفه­ تر باشد؛
  • قرار گرفتن در اولویت آخر خاموشی؛
  • آماده شدن برای ورود به فضای بورس انرژی؛
  • حمایت دولت و وزارت نیرو از قراردادهای دوجانبه در قالب تصویب­ نامه شماره 050999ت/145937 مورخه 1394/10/11 هیأت وزیران اعلام شده است.

قرارداد دوجانبه خرید برق

مدارک موردنیار برای ثبت قرارداد دوجانبه برق

برای عقد قرارداد دوجانبه برق، مدارک زیر مورد نیاز است:

  • نامه تخصیص ظرفیت نیروگاه:
    ارائه نامه‌ای که نشان‌دهنده تخصیص ظرفیت نیروگاه به شرکت خرده‌فروش برق برای دوره زمانی مشخص قرارداد باشد.
  • مجوز فعالیت شرکت خرده‌فروش برق:
    مجوز رسمی و پروانه فعالیت شرکت خرده‌فروش برق از مراجع ذی‌صلاح.
  • الحاقیه نیابتی از سوی مشترکان صنعتی:
    مستنداتی که نیابت شرکت خرده‌فروش را برای خرید برق به نمایندگی از مشترکان صنعتی اثبات کند.

این مدارک به منظور شفافیت و اطمینان از تعهدات طرفین در قراردادهای دوجانبه برق مورد نیاز هستند.

موارد مهم که در قرارداد خرید برق دوجانبه درج می‌شود

  • اطلاعات کامل خریدار (مشترک برق) و فروشنده (نیروگاه یا شرکت خرده‌فروش برق).
  • درج شدن تاریخ شروع و پایان قرارداد
  • قیدشدن حجم ساعتی مشترکین و میزان برق مورد نیاز بر اساس توان یا انرژی مصرفی.
  • مشترک زیر نظر چه شرکت توزیعی هست
  • نحوه اعلام مصرف مشترک
  • مبلغ کل قرارداد
  • ذکر شماره و تاریخ الحاقیه مشترک

نحوه تعیین قیمت برق در قرارداد دوجانبه برق

برخلاف معاملات انجام‌شده در بورس انرژی، در قرارداد دوجانبه خرید برق، هیچ فرآیند تعیین قیمتی وجود ندارد. یکی از مزایای شرکت انرژی توان این است که می‌تواند برق مورد نیاز مشترکین را از ترکیبی از چندین عرضه‌کننده با شرایط و قیمت‌های متفاوت تأمین کند، در حالی که تمامی ریسک‌های مرتبط با بورس انرژی و قرارداد خرید برق دوجانبه بر عهده این شرکت قرار می‌گیرد.

مشترکینی که برق خود را از قرارداد دوجانبه و از شرکت انرژی توان تأمین می‌کنند، طبق مصوبه وزیر نیرو، در پایین‌ترین اولویت خاموشی قرار می‌گیرند و از پرداخت جریمه‌ای معادل ۱.۲ برابر حداکثر قیمت بازار برق معاف خواهند بود. همچنین، در قرارداد دوجانبه برق، پرداخت هزینه ترانزیت و توزیع که به به شرکت‌های برق منطقه‌ای پردخت می‌شود، به عهده مصرف‌کننده است. انرژی توان به مصرف‌کنندگان این امکان را می‌دهد که با انعقاد قرارداد دوجانبه خرید برق، برق مورد نیاز خود را با کمترین هزینه تأمین کنند.

 

خرید برق دوجانبه

مشاوره خرید برق

شرکت توسعه تجارت انرژی توان با تکیه بر پشتوانه ظرفیت نیروگاه‌های همکار خود آمادگی دارد تا نسبت به تامین برق مشترکین صنعتی با ظرفیت قراردادی بالای 5 مگاوات با منعطف ترین و اقتصادی ترین شکل ممکن به تنطیم قرارداد دوجانبه برق اقدام نماید.جهت سهولت ارزیابی‌ اقتصادی منافع حاصل از قراردادهای دوجانبه، متقاضیانی که تمایل به ورود به این فضا را دارند، می توانند با وارد کردن اطلاعات مربوط به الگوی برق مصرفی خود در بخش امکان سنجی اقتصادی قراردادهای دوجانبه با انجام یک آنالیز حساسیت دید روشن‌تری نسبت به این فضا کسب نمایند.

متقاضیانی که مایل به دریافت خدمات این بخش می‌باشند، می‌توانند از طریق تکمیل فرم نسبت به ثبت درخواست خود اقدام نمایند. کلیه درخواست‌ها توسط کارشناسان ما بررسی شده و با شما تماس گرفته خواهد شد.

شرکت توسعه تجارت انرژی توان مفتخر است کلیه خدمات در حوزه تامین و بهینه سازی مصرف برق شما صنعتگران گرامی را فراهم نماید.