به فرایند انتقال و جابهجایی انواع انرژی مانند برق و گاز و نفت و… از یک کشور به کشور دیگر یا از یک منطقه به یک منطقه جغرافیایی دیگر ترانزیت انرژی گفته میشود. هدف از ترانزیت انرژی، تأمین نیازهای انرژی مناطق مختلف و بهینهسازی مصرف انرژی است. برق هم یکی از انواع انرژیهایی است که شامل ترانزیت میشود. اگر نمیدانید ترانزیت برق چیست و برای شما مبهم است، در ادامه با ما همراه باشید.
ترانزیت برق چیست؟
اگر با مفاهیم تخصصی در زمینه برق آشنا نباشید، ممکن است این سؤال برای شما مطرح شود که اصلاً ترانزیت برق چیست؟ ترانزیت برق فرایندی است که در آن انرژی الکتریکی از طریق شبکههای انتقال برق از یک نقطه به نقطه دیگر منتقل میشود. این انتقال میتواند از یک کشور به کشور دیگر یا مناطق داخلی یک کشور باشد. در حال حاضر وقتی صحبت از ترانزیت برق و نرخ ترانزیت برق میشود منظور ما همان ترانزیت برق بین مناطق مختلف کشور است. ترانزیت برق برای مناطقی که به تولید داخلی برق، بهاندازه کافی دسترسی ندارند، بسیار حیاتی است. ازآنجاییکه ترانزیت برق به زیرساختهای بزرگ و پیچیده نیاز دارد و هزینه بر است، هزینههای آن در آخر به قیمت نهایی برق مصرفی اضافه میشود.
چالشهای ترانزیت برق چیست؟
در کنار مزایای ترانزیت برق، این فرآیند با چالشهایی نیز مواجه است. یکی از مهمترین مشکلات، هزینههای بالای انتقال برق است. زیرساختهای لازم برای جابهجایی برق از مناطق دورافتاده، نیازمند سرمایهگذاریهای بزرگ و نگهداری منظم هستند. این هزینهها به قیمت نهایی برق افزوده میشود و میتواند مصرفکنندگان نهایی را تحت تأثیر قرار دهد.
کاهش هزینه ترانزیت برق چیست؟
مشترکین علاوه بر هزینه انرژی، هزینه دیگری را تحت عنوان هزینه ترانزیت به شبکه میپردازند. این هزینه بر اساس ظرفیت قراردادی مشترکین، ماه به ماه طبق نرخهایی که اول سال اعلام میشود محاسبه و در قبض مشترکین اعمال میشود. هزینه ترانزیت برق برای مشترکین با مصرف بالای یک مگاوات چالشبرانگیز شده است. در همین راستا این مشترکین به دنبال راهکارهایی برای کاهش هزینه ترانزیت برق هستند.
طی ابلاغیه نرخ ترانزیت برق داخلی در سال ۱۴۰۲، مشترکان با دیماند بالاتر از یک مگاوات با کاهش موقت قدرت قراردادی، میتوانند هزینههای خود را کاهش دهند. طبق این نامه مشترکین صنعتی با مصرف بیشتر از یک مگاوات و کمتر از ۵ مگاوات، قدرت قراردادی خود را به زیر یک مگاوات کاهش میدهند و هزینه ترانزیت آنها بر اساس مقدار کاهشیافته محاسبه میشود. اما لازم به ذکر است که همچنان باید برق مصرفی خود را ازطریق خرید برق از بورس انرژی و قرارداد دوجانبه برق تأمین کنند. این به معنای خارجشدن مشترکین از قوانین و روندهای مربوط به توسعه مبادلات برق نیست.
نحوه کاهش موقت هزینه ترانزیت برق
مشترکین میتوانند درخواست کاهش موقت قدرت خود را بدهند. این کاهش میتواند از ۱.۵ سال تا ۳ سال طول بکشد. طی این مدت، هزینه ترانزیت بر اساس قدرت کاهشیافته محاسبه میشود. چنانچه جزء مشترکین برق با قدرت قراردادی بین ۱ تا ۵ مگاوات هستید، مطابق نامه ابلاغ شده توسط شرکت توانیر در تاریخ ۱۰/۱۰/۱۴۰۲ و با رعایت مفاد بند ۶۳-۴ آییننامه تکمیلی تعرفههای برق، از کاهش موقت قدرت بهصورت قراردادی استفاده کنید و هزینه ترانزیت را کاهش دهید.
قوانین قرارداد کاهش موقت ترانزیت برق چیست؟
کلیه مشترکین تعرفه تولید (صنعت و معدن)، تعرفه شماره ۴ میتوانند کاهش موقت قدرت قراردادی (تغییر قدرت قراردادی) خود را طبق بندهای زیر درخواست نمایند:
- حداقل مدت کاهش قدرت ۱.۵ و حداکثر آن ۳ سال است. مبنـای شـروع مـدت درصورتیکه نیاز به تغییر در وسایل منصوبه نباشد تاریخ موافقت شرکت با کاهش و در مواردی که نیـاز بـه تغییـر در وسایل منصوبه باشد از تاریخ نصب وسایل جدید است.
- چنانچه مشترک قبل از پایان ۱/۵ سال از تاریخ کاهش موقت قدرت، مجدداً” درخواست افـزایش قدرت کند، یا برابر ارقامی که دیماند متر نشان میدهد بیش از قدرت کاهشیافته اسـتفاده کـرده باشـد، طبق امور مشترکین آییننامه تکمیلی تعرفهها، کلیه صورتحسابهای صادره از زمان کاهش قدرت، بر اساس قدرت قـراردادی اصـلاح و تعـدیل خواهند شد .
- مشترک بعد از گذشت ۱.۵ سال و تا قبل از ۳ سال در هر زمانی میتواند تقاضـای برگـشت بـه قدرت اولیه را بنماید .
- مشترک میباید هزینههای مربوطه از جمله تغییر وسایل اندازهگیری در دو حالـت کـاهش و افزایش مجدد را بپردازد .
- کاهش موقت قدرت بیشتر از دو بار تکرار نخواهد شد. در نتیجه مشترکین در صورت نیاز میتوانند درخواست کاهش قدرت دائم را بر اساس مفاد بند ۵۹-۴ آییننامه ثبت کنند.
اگر همچنان در رابطه با کاهش ترانزیت برق یا نرخ ترانزیت سوال دارید و ابهاماتی در ذهن شما وجود دارد فرم زیر را تکمیل کنید تا کارشناسان و مهندسین خبره انرژی توان با شما تماس بگیرند و شما را راهنمایی کنند.
درخواست ها
“(ضروری)” indicates required fields