ماده 61 قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی یکی از محورهای اصلی قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی محسوب می‌شود. این آیین نامه اجرایی ماده 61 قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی، برای توسعه و حمایت از استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر و پاک طراحی شده است. این آیین‌نامه شرایط، تعاریف، و الزامات مرتبط با نیروگاه‌های غیردولتی تولید برق از منابعی مانند خورشیدی، بادی، زیست‌توده، زمین‌گرمایی، و انرژی‌های آبی کوچک و … را مشخص می‌کند. این آیین‌نامه ابزاری قانونی برای گسترش انرژی‌های پاک، حفظ منابع طبیعی، و ایجاد انگیزه برای سرمایه‌گذاران بخش خصوصی است.
امروزه با فشارهای روزافزون بر منابع انرژی و کمبود منابع و اثرات زیست‌محیطی مخرب، اصلاح الگوی مصرف به‌عنوان یک اولویت ملی مطرح شده است. ماده ۶۱ قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی به تکلیف عقد قرارداد بلند مدت خرید تضمینی از منابع تجدید پذیر مثل خرید تضمینی برق از نیروگاه مقیاس کوچک، خرید برق از نیروگاه‌ها و تطبیق مصرف و افزایش بهره‌وری در بخش‌های مختلف اقتصادی و اجتماعی تأکید دارد.

آیین نامه اجرایی ماده 61 قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی

در سایت ویکی حقوق آیین نامه اجرایی ماده 61 قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی به صورت خلاصه به شکل زیر توضیح داده است:
 وزارت نیرو موظف است به منظور حمایت از گسترش استفاده از منابع تجدیدپذیر انرژی، شامل انرژی‌های بادی، خورشیدی، زمین‌گرمایی، آبی‌کوچک (تا ده مگاوات)، دریایی و زیست‌توده (مشتمل بر ضایعات و زائدات کشاورزی، جنگلی، زباله‌ها و فاضلاب شهری، صنعتی، دامی، بیوگاز و بیومس) و با هدف تسهیل و تجمیع این امور، از طریق سازمان ذیربط نسبت به عقد قرارداد بلند مدت خرید تضمینی از تولیدکنندگان غیردولتی برق از منابع تجدیدپذیر اقدام نماید.
تبصره ۱ – قیمت و شرایط خرید برق تولیدی از منابع تجدیدپذیر به پیشنهاد وزارت نیرو و تصویب هیأت وزیران تعیین میشود.
تبصره ۲ – شرکتهای تابعه وزارت نیرو اعم از شرکتهای برق منطقهای و نیز شرکتهای توزیع موظفند با هماهنگی شرکت مدیریت شبکه برق ایران نسبت به تحویل و خرید برق از سازمان مربوطه اقدام نمایند.
تبصره ۳ – منابع مالی موردنیاز برای خرید تضمینی برق تولیدی از منابع تجدیدپذیر از محل ارزش سوخت صرفهجویی شده براساس سوختهای وارداتی مایع و قیمتهای صادراتی گاز و منافع حاصل از عدم تولید آلایندهها و حفاظت از محیط زیست به ازاء برق تولیدی این قبیل نیروگاهها تأمین و به وزارت نیرو پرداخت میشود.
آیین نامه اجرائی این ماده شش ماه پس از تصویب این قانون به پیشنهاد مشترک وزارتخانههای نیرو و نفت به تصویب هیأت وزیران میرسد.
آيين نامه اجرايي ماده (61) قانون اصلاح الگوي مصرف انرژي مصوب (1394,11,14) با اصلاحات و الحاقات بعدي در فایل pdf زیر قابل مشاهده است:

نقش‌های اصلی آیین نامه اجرایی ماده 61 قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی

  • تعیین نرخ خرید تضمینی: مشخص کردن نرخ پایه خرید تضمینی برق مثل نرخ خرید برق خورشیدی و نرخ خرید از نیروگاه‌های غیردولتی، بر اساس معیارهایی مانند صرفه‌جویی در سوخت، کاهش آلاینده‌ها، و بازده نیروگاه‌های حرارتی.
  • حمایت از سرمایه‌گذاری: تشویق سرمایه‌گذاری در انرژی‌های تجدیدپذیر از طریق تعیین نرخ‌های مناسب و افزایش نرخ پایه برای نیروگاه‌های مبتنی بر فناوری بومی.
  • حمایت از محیط زیست: کاهش هزینه‌های زیست‌محیطی از طریق ترویج استفاده از منابع پاک و کاهش آلاینده‌های محلی و جهانی.
  • توسعه دانش بومی: حمایت از فناوری‌های داخلی در طراحی و ساخت نیروگاه‌ها.
  • تأمین مالی: تأمین منابع مالی خرید برق از تولیدکنندگان انرژی تجدیدپذیر از طریق صرفه‌جویی سوخت و سایر منابع مالی دولتی.

ماده 61 قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی

اهمیت ماده 61 قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی

امروزه با فشارهای روزافزون بر منابع انرژی و کمبود منابع و اثرات زیست‌محیطی مخرب، اصلاح الگوی مصرف به‌عنوان یک اولویت ملی مطرح شده است. اجرای موفق ماده 61 می‌تواند نقش کلیدی در بهینه‌سازی مصرف انرژی در صنعت برق ایفا کند. از طریق این ماده، نیروگاه‌ها و مصرف‌کنندگان بزرگ ملزم به استفاده از تجهیزات و فناوری‌های پیشرفته‌ای می‌شوند که بهره‌وری انرژی را افزایش دهند. همچنین، این قانون بستری فراهم می‌کند تا مصرف‌کنندگان خرد نیز با استفاده از سامانه‌های هوشمند، الگوی مصرف خود را بهبود بخشند.
اجرای این ماده، علاوه بر کاهش هزینه‌های انرژی، به کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای و حفاظت از محیط‌زیست کمک می‌کند. استفاده از فناوری‌های نوین و تجدید‌پذیر در کاهش هدررفت انرژی و بهینه‌سازی مصرف، می‌تواند صنایع را به سمت پایدارتر شدن سوق دهد و مزایای اقتصادی قابل‌توجهی ایجاد کند.
نتیجه‌گیری
ماده 61 اصلاح الگوی مصرف انرژی یکی از ابزارهای کلیدی برای حرکت به سمت مصرف هوشمند و پایدار است. با اجرای صحیح و اصولی این ماده، می‌توان به بهبود کیفیت زندگی، حفاظت از منابع طبیعی و کاهش هزینه‌های انرژی دست یافت. در این مسیر، همکاری دولت، بخش خصوصی و جامعه از اهمیت بالایی برخوردار است.
اگر از صنایع و ادارات با مصرف بالا هستید برای خرید برق بالای یک مگاوات یا از طریق قرارداد دوجانبه برق یا آگاهی از نحوه خرید برق از شرکت‌های خرده فروشی برق با کارشناسان انرژی توان تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button