دستورالعمل نحوه محاسبه قبض برق صنعتی و صورتحساب بهاي برق مشترکان صنعتي و سایر مشترکان بالاي 1مگاوات
(بخش اول: انشعابهاي با تعرفه تولید (صنعت و معدن) با قدرت قراردادي بالاي 1 مگاوات بجز صنایع فولادي، آلومینیوم،مس، فلزات اساسي و کانيهاي فلزي، واحدهاي پالایشگاهي و پتروشیمی قدرت قراردادي 2مگاوات و بیشتر- قابل اجرا از ابتداي خرداد سال 1402). نحوه محاسبه قبض برق صنعتی برای صنایع مختلف در سه بخش جداگانه تنظیم شده است. برای دیدن بخش دوم و سوم به انتهای صفحه مراجعه کنید.
-
محاسبه تعداد روزهای دوره مصرف
در توالی جدید نحوه محاسبه قبوض برق صنعتی مشترکین با ظرفیت قراردادی بالای یک مگاوات از ابتدای تا انتهای دوره مصرف صادر میشود. (دورههای 31 روزه در شش ماه اول سال و دورههای 30 روزه در شش ماه دوم سال)
-
محاسبه مصارف انرژی
نحوه محاسبه قبض برق صنعتی و مصارف انرژی به ترتیب زیر انجام میپذیرد:
طبق دستورالعمل توالی مشترکین با قدرت قراردادی بالای یک مگاوات مشمول توالی جدید خواهند بود و مشترکین با قدرت مصرفی بالای یک مگاوات نیز مشمول ماده 16 قانون جهش تولید دانش بنیان میگردند.
2-1: اگر قدرت مصرفي مساوي يا كمتر از يک مگاوات باشد، كل مصرف انرژي ميانباري، اوجبار و كمباري قرائت شده، غيرمشـمول ماده 16قانون جهش توليد دانشبنيان خواهد بود.
2-2: اگر قدرت مصرفي بيشتر از يک مگاوات باشد (بجز تاسيسات گردشگري)، مصارف انرژي به تفکيک مشـمول و غيرمشمول ماده 16 قانون جهش توليد دانشبنيان به صورت زیر محاسبه میگردد:
الف: مصـرف انرژی کل مشـمول ماده 16قانون جهش تولید دانشبنیان، به صورت زیر محاسبه میگردد:
مصارف انرژی قرائت شده کل دوره × درصد مشمول= مصرف انرژی کل مشـمول ماده 16جهش تولید
توجه: درصد مشمول در سال 1402معادل یک درصد (1% ) از مصرف انرژی کل دوره واحدهای صنعتی با قدرت مصرفی بیش از یک مگاوات میباشد. درصد مشمول طی سالهای 1403الی 1406 سالانه یک واحد درصد اضافه میشود.
ب: مصـرف انرژی کل غیرمشـمول ماده 16قانون جهش تولید دانشبنیان، به صورت زیر محاسبه میگردد:
مصرف انرژی کل غیرمشـمول ماده 16جهش تولید = مصرف انرژی کل مشـمول ماده – 16مصارف انرژی قرائت شده کل دوره
ج: مصارف انرژی تامین شده توسط مشترکان از محل تولید نیروگاه تجدید پذیر مشترک و انرژی خریداری شده از طریق قرارداد دوجانبه برق با نیروگاههای تجدید پذیر و تابلو دوم بازار بورس انرژی که در کل روزهای دوره معتبر است، برای کل روزهای دوره به دست میآید.
د: مصرف انرژی مشمول ماده 16قانون جهش تولید دانشبنیان، با کسر مصارف انرژی محاسبه شده در بند (ج) از مصرف انرژی بند (الف) بدست میآید.
توجه: چنانچه مقدار حاصله در بند (د) منفی باشد، مصرف انرژی کل مشـمول ماده 16جهش تولید برای دوره صدور صورتحساب معادل صفر در نظر گرفته میشود و مقدار قدرمطلق عدد محاسبه شده (مازاد مجموع انرژی خریداری شده از طریق قرارداد دوجانبه نیروگاههای تجدید پذیر و تابلو دوم بازار بورس انرژی و انرژی تولید شده نیروگاه تجدیدپذیر مشترک) از انرژی کل غیرمشـمول ماده 16 قانون جهش تولید محاسبه شده در بند (ب) کسر و باقیمانده تحت عنوان مصرف انرژی کل غیرمشـمول ماده 16جهش تولید ثبت گردد. در صورتی که باقیمانده مذکور منفی باشد، مصرف انرژی کل غیرمشمول ماده 16جهش تولید برای دوره صدور صورتحساب معادل صفر در نظر گرفته میشود. چنانچه مقدار بند (د) منفی نباشد، انرژی کل غیرمشـمول ماده 16جهش تولید معادل مقدار محاسبه شده در بند (ب) میباشد.
ی: انرژی کل غیرمشـمول ماده 16جهش تولید محاسبه شده در توجه فوق به نسبت کل مصارف طبق ساعات کم باری، میان باری و اوج بار قرائت شده، تسهیم میشود.
2-3: انرژی میانباری، اوجبار و کمباری تامین شده توسط شرکت برق منطقهای و یا توزیع نیروی برق حسب مورد به نیابت از طرف مشترک، با کسر مجموع مصارف انرژی میانباری، اوجبار و کمباری خریداری شده از تابلو اول بورس انرژی و قراردادهای دوجانبه که در روزهای دوره معتبر است، از مصارف انرژی میانباری، اوجبار و کمباری محاسبه شده در بند 2-1 یا (ی)(حسب مورد) بدست میآید. چنانچه عددهای حاصله مربوط به هر یک از بازههای مذکور منفی باشد، مصارف انرژی تامین شده توسط شرکت برق منطقهای و یا توزیع نیروی برق حسب مورد به نیابت از طرف مشترک در آن بازه برای دوره صدور صورتحساب معادل صفر در نظر گرفته میشود.
-
محاسبه بهاي انرژي مشمول ماده 16 قانون جهش توليد دانش بنيان
در محاسبه قبض برق صنعتی، بهاي انرژي مشمول ماده 16 قانون جهش توليد دانش بنيان، با توجه به مصرف انرژي محاسـبه شـده دربند (د) و نرخ برق تجديدپذير محاسبه و در صورتحساب تحت عنوان ” بهای انرژی مـاده “ 16 درج میگردد.
توجه: نرخ برق تجديد پذير توسط سازمان انرژيهاي تجديرپذیر و بهرهوري انرژي ايران (سـاتبا) و بـر مبنـاي متوسط دو ماهه آخرين صورتحسابهاي تاييد شده سرمايهگذاران محاسبه و اعلام ميگردد.
-
محاسبه بهاي انرژي غیرمشمول ماده 16 قانون جهش توليد دانش بنيان در قبض برق صنعتی
بهاي انرژي ميانباري، اوجبار و كمباری تامين شده توسط شرکت برق منطقهای و یا توزیع نیروی بـرق حسب مورد به نیابت از طرف مشترک، براساس ميزان انرژی محاسبه شـده در بنـد (2-3) و برمبنـاي حداكثر قيمت برق در هر يک از بازههاي مذكور در بازار عمده فروشـي بـرق در همـان دوره، اعلامـي توسط شركت مديريت شبکه برق ايران و با اعمال ضريب 1.2 محاسبه و مجموع سه عدد بدست آمـده در صورتحساب تحت عنوان ”بهاي انرژي تامين شده“ درج میگردد.
-
محاسبه بهاي انرژي مابهالتفاوت اجرای مقررات
هنگام محاسبه قبض برق صنعتی مابهالتفاوت اجراي مقررات براي مشتركاني كه تعرفه آنها بيشتر از ”متوسط نرخ بازار“( اعلامي توسط شركت مديريت شبکه برق) است به صورت زير محاسبه ميشود:
5-1: ميزان انرژي مشمول مابهالتفاوت اجراي مقررات از كسر انرژي كل مشمول ماده 16 قانون جهش توليد يا مجموع انرژی خریداری شده از نیروگاههای تجدیدپذیر ویا تابلوی دوم بورس انرژی (حداکثر انرژی مشمول ماده 16 یا انرژی خریداری شده تجدیدپذیر ملاک محاسبه است) از كل انرژي قرائت شده دوره مشترك (اعم از انرژي تامين شده به نیابت از طرف مشترک توسط شركت برق منطقهای و یا توزیع نیروی برق حسب مورد و انرژي خريداري شده از طريق بورس انرژي و يا قرارداد دوجانبه) بدست ميآيد كه به نسبت کل مصارف میانباری، اوجبار و کمباری قرائت شده، تسهیم میشود.
5-2: مجموع حاصلضرب ميزان انرژي مشمول مابهالتفاوت اجراي مقررات در هر يک از بازههاي ميانباري، اوجبار و كمباري در تفاوت تعرفه توليد (صنعت و معدن،) کدهای ” -4الف“ یا ” -4ب“ حسب مورد (با لحاظ نمودن بند (1 ) شرايط اختصاصي تعرفه مربوطه براي ماههاي تير تا شهريور)، در آن بازه با متوسط نرخ بازار عمدهفروشی برق در سال گذشته تحت عنوان ”مابهالتفاوت اجرای مقررات“ در صورتحساب درج میگردد.
توجه :معافيتهاي مربوط به پرداخت ”مابهالتفاوت اجرای مقررات“ براساس ضـوابط و مقـررات مربوطـه میباشد.
توجه :آن قسمت از مابهالتفاوت اجرای مقررات كه در قالب برق خريداري شده از تابلو اول بورس انـرژي از مشتركان مشمول اين دستورالعمل اخذ ميشود، (پس از ابلاغ موضوع توسط معاونت برنامهريزي و اقتصادي وزارت نيرو و اجرايي شدن آن توسط بورس انـرژي) از مبـالغ محاسـبه شـده فـوق كسـر ميگردد.
-
نحوه محاسبه بهاي آبونمان در محاسبه قبض برق صنعتی
آبونمان دوره با توجه به مبلغ آبونمان ماهانه و تعداد روزهاي دوره محاسبه و تحت عنوان ”آبونمـان“ در صورتحساب درج ميشود.
برای مشترکین بالای 30 کیلووات این مبلغ برای دوره 30 روزه برابر با 121279 ریال در ماه میباشد و برای دورههای 31 روزه این مبلغ میبایست تبدیل گردد.
-
محاسبه بهاي تجاوز از قدرت
هنگام محاسبه قبض برق صنعتی در صورت ادامه تجاوز از قدرت قراردادي مشتركين پس از يک دوره صدور اخطاريه كتـبي به صورت زير اقدام ميشود:
7-1: از ابتداي خرداد ماه تا انتهاي مهر ماه 1402؛ مجموع 99درصد بهاي كل انرژي ميانباري، اوجبار و كمباري قرائت شده (بدون كسر دوجانبه و بورس) برمبناي حداكثر قيمت برق در هر يک از بازههاي م كور در بازار عمده فروشي برق در همان دوره وبا اعمال ضريب 1.2 و 1 درصد بهای کل انرژی میانباری، اوجبار و کمباری قرائت شده (بدون كسر دوجانبه و بورس) برمبنای نرخ برق تجديدپذير و همچنين مابهالتفاوت اجرای مقررات (بدون لحاظ توجههای 1و 2 «بند 5-2») به نسبت قدرت مازاد به قدرت مصرفي، محاسبه و تحت عنوان ”تجاوز از قدرت“ به صورت يک قلم در صورتحساب هزینه قبض برق صنعتی درج ميشود.
7-2: از ابتداي آبان ماه 1402به بعد؛ مجموع بهاي كل انرژي ميانباري، اوجبار و كمباري قرائت شده (بدون كسر دوجانبه و بورس) برمبناي حداكثر قيمت تابلوي دوم بورس انرژي (تابلوي سبز) در هر يک از بازههاي مذكور در همان دوره و با اعمال ضريب 1.3 به نسبت قدرت مازاد به قدرت مصرفي، محاسبه و تحت عنوان ”تجاوز از قدرت“ به صورت يک قلم در صورتحساب درج ميشود.
-
محاسبه بهاي انرژی راکتیو
8-1: هنگام محاسبه قبض برق صنعتی ضریب زیان و ضریب قدرت مشترک براساس کل انرژی قرائت شده (بدون کسر دوجانبه و بورس) و کل انرژی راکتیو مصرفی مشترک به صورت زیر محاسبه میشود:
بهای انرژی راکتیو ( ناشی از بدی کیفیت مصرف) به ازاء هر کیلووات ساعت حداکثر معادل سه برابر هزینه تامین برق خواهد بود.
8-2: اگر قدرت مصرفي بيشتر از يک مگاوات باشد (بجز تاسيسات گردشگري)، مجموع 99درصد بهای کل انرژی میانباری، اوجبار و کمباری قرائت شده (بدون کسر دوجانبه و بورس) برمبنـای حـداکثر قیمت برق در هر یک از بازههای مذکور در بازار عمده فروشی برق در همان دوره وبا اعمال ضریب 1.2 و 1 درصد بهای کل انرژی میانباری، اوجبار و کمباری قرائت شـده (بـدون کسـر دوجانبـه و بورس) برمبنای نرخ برق تجدیدپذیر و همچنین مابهالتفاوت اجرای مقررات (بدون لحاظ توجههای1 و بند «5-2») آبونمان و تجاوز از قدرت (در صورت وجود) محاسبه میگردد.
8-3: اگر قدرت مصرفي مساوي يا كمتر از يک مگاوات باشد، مجموع بهای کل انرژی میانباری، اوجبار و کمباری قرائت شده (بدون کسر دوجانبه و بورس) برمبنای حـداکثر قیمـت بـرق در هـر یـک از بازههای مذکور در بازار عمده فروشـی بـرق در همـان دوره وبـا اعمـال ضـریب 1.2 و همچنـین مابهالتفاوت اجرای مقررات (بدون لحاظ توجههای 1و 2بند 5«-2»)و آبونمان محاسبه میگردد.
8-4: بهای انرژی راکتیو با ضرب ضریب زیان با اعمال ضریب 3 در مجموع بهای محاسبه شـده در بنـد («8-2» یا «8-3») حسب مورد و با رعایـت سـقف نـرخ منـدرج در بنـد « 8» شـرایط عمـومی تعرفههای برق، در مواردی که متوسط ضریب قدرت دوره کمتر از 90درصد اسـت، محاسـبه و در صورتحساب درج میشود.
-
محاسبه هزینه ترانزیت
هزینه و نرخ ترانزيت برق براساس ارقام اعلامي توسط شركت توانير مربوط به ماه دوره صورتحسـاب بـه ازاي هـر كيلووات ظرفيت اتصال به شبکه (صرفنظر از ميزان استفاده از ظرفيت اتصال) و به نسبت تعداد روزهاي دوره محاسبه و تحت عنوان ”هزينه ترانزيت“ در صورتحساب درج ميشود. در صورت تجاوز از قـدرت قراردادي اتصال به شبکه، هزينه ترانزيت ميبايد برمبناي قدرت قرائت شده محاسبه گـردد. در خصـوص مشتركان روي سطوح ولتاژ انتقال و فوق توزيع هزينه ترانزيت انتقال و فوق توزيع و بـراي مشـتركان روي سطح ولتاژ فشار متوسط مجموع هزينه ترانزيت انتقال و فوق توزيع و هزينه ترانزيت توزيع در نظر گرفتـه ميشود.
به عنوان نمونه هزینه ترانزیت مشترک با قدرت قراردادی 5000 کیلووات روی سطح فشار متوسط مطابق با جدول زیر محاسبه شده است: (مبالغ بدست آمده براساس نرخهای اعلامی ترانزیت در سال 1402 میباشد)
-
محاسبه بهای تبصره 14
هزينه سوخت از حاصلضرب رقم هزينه سوخت مصارف توليد (صـنعت و معـدن) منـدرج در جـدول ابلاغي وزير محترم نيرو به شماره 100/20/42328/1402 مورخ 21/08/1402 در كل انرژي قرائـت شـده دوره محاسبه و تحت عنوان ”بهاي تبصره 14″ در صورتحساب درج ميشود.
توجه: این نرخ برای مشترکین صنعتی 145 ریال به ازاء هر کیلووات ساعت میباشد.
-
محاسبه عوارض برق صنعتی
برای محاسبه عوارض برق صنعتی به شکل زیر عمل میشود:
11-1: اگر قدرت مصرفي بيشتر از يک مگاوات باشـد (بجـز تاسيسـات گردشـگري)، ده درصـد (10%) مجموع99 درصد بهای کل انرژی میانباری، اوجبار و کمباری قرائت شده (بدون کسـر دوجانبـه و بورس) برمبنای حداکثر قیمت برق در هر یک از بازههای مذکور در بازار عمده فروشی برق در همان دوره و با اعمال ضریب 1.2 و 1درصد بهای کل انرژی میانباری، اوجبـار و کمبـاری قرائـت شـده (بدون کسر دوجانبه و بورس) برمبنای نرخ برق تجدیدپذیر و همچنین مابهالتفاوت اجـرای مقـررات (بدون لحاظ توجههای 1و2بند «5-2») تجاوز از قدرت، بهای انرژی راکتیو، هزینه ترانزیت و بهاي تبصره 14حسب مورد محاسبه و تحت عنوان ”عوارض برق“ در صورتحساب درج میگردد.
11-2: اگر قدرت مصرفي مساوي يا كمتر از يک مگاوات باشد، ده درصد ( 10%) مجموع بهای کل انرژی میانباری، اوجبار و کمباری قرائت شده (بدون کسر دوجانبه و بورس) برمبنای حداکثر قیمت برق در هر یک از بازههای مذکور در بازار عمده فروشـی بـرق در همـان دوره وبـا اعمـال ضـریب 1.2و همچنین مابهالتفاوت اجرای مقررات (بدون لحـاظ توجههای 1 و 2 بند «5-2») بهای انـرژی راکتیو، هزینه ترانزیت و بهاي توجه 14حسب مورد محاسـبه و تحـت عنـوان ”عـوارض بـرق“ در صورتحساب درج میگردد.
-
محاسبه مالیات بر ارزش افزوده در قبض برق صنعتی
- ماليات بر ارزش افزوده و عوارض معادل نه درصد (9%) جمع بهاي انـرژي تـامين شـده، مابـهالتفاوت اجرای مقررات، آبونمان، تجاوز از قدرت، بهای انرژی راکتیو، هزینه ترانزیت و بهاي توجه 14 حسـب مورد محاسبه و به صورت یک قلم در صورتحساب درج میشود.
-
محاسبه بهای کل انرژی
در محاسبه قبض برق صنعتی، مبلغ صورتحساب بهای برق از مجموع بهای انرژی ماده ،16بهای انرژی تامین شده، مابهالتفاوت اجرای مقررات، آبونمان، تجاوز از قدرت، بهای انرژی راکتیو، هزینه ترانزیت، بهای تبصره 14، عوارض بـرق و مالیات بر ارزش افزوده و عوارض حسبمورد بهدست میآید.
برای مطالعه نحوه محاسبه قرض برق صنعتی انشعابهاي با تعرفه تولید (صنعت و معدن) با قدرت قراردادي بالاي 2 مگاوات صنایع فولادي، آلومینیوم،مس، فلزات اساسي و کانيهاي فلزي، واحدهاي پالایشگاهي و پتروشیمی (قابل اجرا از ابتداي خرداد سال 1402) بخش دوم مطلب را مطالعه کنید.
نحوه محاسبه قبض برق صنعتی مشترکان صنعتي و سایر مشترکان بالاي 1مگاوات (بخش سوم: کلیه انشعابهای تعرفه عمومی، تولید(آب و کشاورزی) و سایر مصارف با قدرت قراردادی بالای 1 مگاوات (قابل اجرا از ابتدای خرداد 1402)) بخش سوم مطلب را مشاهده کنید.